Bilgi

Türk Çayı Hakkında Her Şey

Türk çayı, Türkiye’nin ve Türk kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı zamanda dünyadaki çay kültüründe yadsınamaz bir öneme sahiptir. Türk çayı, Türkiye’nin ve dünya çay kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Çayınızı doldurun ve gelin birlikte sıcaklığı ile içimizi ısıtan bu içeceğin kökenine inelim. Merak etmeyin eğer yapmayı bilmiyorsanız içeriğimizde doğru bir şekilde yapmayı da anlatacağız.

Türk Çayı’nın Kökeni

Her ne kadar Türk çayı’nın 19. Yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı’ya geldiği söylense de tarih kitaplarında 12. Yüzyılda yaşamış olan Ahmet Yesevi’nin çay içtiğine rastlıyoruz. Ancak Hacı Mehmed İzzet Efendi’nin Çay Risalesi kitabı 1879’da İstanbul’da basılmıştır.

Çay Türkler’e Nereden Geldi?

Osmanlı’da çay tarımına ilişkin en eski arşiv belgesinde tohumların Japonya’dan getirildiği yazmaktadır.

Türk Çayı’nın Türkiye’de Önemi

Türkler için çay bir organ gibidir dersek aslında abartmış olmayız :). Hemen hemen aklınıza gelecek her fırsatta çay içilir. Sabah kahvaltıda, kahvaltıdan sonra, bir işle uğraşırken, işe ara verdiğimizde, yemeklerden sonra, akşamları vb. Çayın saati yoktur anlayacağınız, her fırsatta çay içilir.

Türk Çayı Hasadı

Türkiye’de çay büyük oranda Doğu Karadeniz bölgesinden yetişir. Yani Rize, Trabzon gibi şehirlerde. Zorlu koşullarda toplanır ve ilkbahar & yaz aylarında hasadı yapılır. Aşağıdaki videodan örnek bir çay hasadını izleyebilirsiniz.

Türk Çayı Çeşitleri

Aslında Türk çayı’nın çeşitlerini buraya yazmak zorludur çünkü çok fazla çeşit bulunmakta. Örneğin; siyah çay, yeşil çay, kuşburnu çayı, ıhlamur çayı vs. Ancak içeriğimiz daha çok siyah çay ile ilgili olduğu için siyah çayın çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Siyah Çay Çeşitleri

Türkiye’de siyah çayların çeşitleri ismini genellikle yetiştiği bölgeden alır. Örneğin; Rize Çayı, Trabzon Çayı. Hepsinin kendine ait bazı tat farklılıkları vardır. Bunları her ne kadar yazı olarak size anlatsak da bunları içmeden hangisini tercih edeceğinize karar vermeniz zordur. Ancak yine de Ahwak Travel’in önerisi Rize Çayı’dır. Hatta satın aldığınız yer size çeşit tercihi yaptırabiliyorsa Rize / Ardeşen Çayı’nı almanızı öneririz.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’da Yamaç Paraşütü Yap!

Ahwak Travel

Türk Çayı Nasıl Demlenir?

Konumuzun en önemli noktasına geldik. Türkler her ne kadar bu konuda bazı ihtilaflara düşse de biz size kendi tecrübelerimize dayanarak en doğru demleme yöntemini anlatmaya gayret edeceğiz.

Malzemeler

  • Çaydanlık
  • Çay
  • Su
  • İnce Belli Çay Bardağı

Yöntem

Türk Çayı Çaydanlık
  • Ekranın solunda görebileceğiniz şekilde 2 katmanlı bir çaydanlığa ihtiyacımız var. Bu çaydanlığın alt kısmına alabildiğince su ekleyip altını yakın.
  • Suyumuz kaynarken çaydanlığımızın üst kısmına çay ekleyeceğiz. Ortalama 2 ince belli bardak çay için 1 yemek kaşığı çay koymalıyız.
  • Demleme aşaması. Bu aşamada 2 seçeneğimiz var.
    1. Çay suyu kaynadıktan sonra üst kısıma koyduğumuz çayın üstüne suyu ekleyin. Eklediğimiz su, çayın üstünü tamamen kaplamalıdır.
    1. Çayı üst kısıma eklemeden önce o alana ılık su ekleyin. Çayı ılık suyun üstüne ekleyin. (Bu şekilde demlemenin amacı: kaynar suyu direkt olarak çayın üstüne eklediğimizde çayın yandığı söylenir. O sebeple çayın suyun üstüne konması tavsiye edilir. Herkes mutabık olmasa da bu demleme yöntemi de son zamanlarda çok sık kullanılmaktadır.)
  • Demleme yaptıktan sonra alt kısımda suyunuz azalmış olacak. Alt kısıma tekrar su doldurup 10-15 dakika demlenmesi için bırakın.
  • Çayınız hazır. Üst kısımda bulunan çayı ince belli çay bardağının çeyreği kadar doldurun. Üsüne alt kısımda bulunan sıcak sudan ilave edin.
  • İsteğe bağlı küp veya toz şeker ve kurabiye ile servisinizi yapabilirsiniz

Bu arada Türk Çayı ince belli bardak olarak adlandırdığımız bu bardakta içilir.

İnce belli çay bardağı

Türk Çayı Hakkında İlginç Bilgiler

Sosyallik

Türkler, çay içmeyi yalnızca içecek olarak görmezler. Tanışmak, görüşmek ve sosyal etkileşim amacıyla da çay tüketirler. Birisiyle tanışmak ve görüşmek için kısaca “gel sana çay ısmarlayayım” veya “çay içelim mi?” derler.

Dünya Rekoru

Türkiye 2010 yılında kişi başı yıllık 3.5kg çay tüketerek ilk sırada yer alıp dünya rekorunu kırmıştır. Buradan Türklerin çay sevdasını anlayabilirsiniz.

Son Olarak…

Bu içeriğimizde en yalın hali ile Türk çayı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri aktardık. Merak ettikleriniz veya düşüncelerinizi bize aşağıdan yorum olarak paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ahwak Travel

Ahwak Travel, 2012 yılında kurulmuş. Türkiye'de hizmet veren köklü bir seyahat acentesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu