Türkiye’de Hangi Yiyecek Nereden Alınır?
Türkiye, kültürel zenginliği, doğasının çeşitliliği, her yöresinin ayrı bir lezzeti olması ile eşi olmayan bir coğrafyaya sahiptir. Bu kadar zengin ve gurme lezzetlerin olduğu Türkiye’de Hangi Yiyecek Nereden Alınır? Hangi şehirde hangi lezzeti yemek gerekir? 10 Güzel şehir 10 harika lezzet.
- Adana – Adana Kebap: Adana kebabını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği kullanılan etidir. Kuzu eti, pul biber, tuz ve kuzu kuyruk yağı kullanılır ve “zırh” denen satır gibi bir bıçakla parça etlerden yapılır.
- Adapazarı – Islama Köfte: Diğer köftelerden en büyük farkı yanında ıslatılmış soslu ekmek eşliğinde servis edilmesidir. Soslu ekmek, kırmızı toz biber, sıvı yağ, kemik suyu, mayalı kara fırın ekmeği ile yapılır. Ekmekler sosla kızartılır ve üstüne ızgarada hazırlanmış köfteler konularak servise çıkar. Türkiye’nin en özel lezzetleri listesi içinde yerini mutlaka almaktadır.
- Bursa – İskender: Bursa ile özdeşleşmiş Türkiye’de lezzet dendiğinde akla ilk gelenlerden biri olan İskender diğer adıyla yoğurtlu döner kebaptır. Özelliği ise; etinin marinası, üzerine dökülen tereyağı, yanındaki yoğurdu domates sosu ve altına konulan yağlı pidedir.
- Edirne – Yaprak Ciğer: Bölgenin florasının etkisiyle lezzeti gelen ciğer, tava şeklinde bölgenin özel yağları ile kızartılır ve servis edilir. Mutlaka denenmesi gereken Türk lezzetleri arasında en üstlerdedir.
- Mersin – Tantuni: Kaburgadan, sinir ve zarları alınarak sıyrılan dana etinin kuşbaşı kesilip, sabit ateşte haşlanması, devamında ise tantuni tepsisine serilip pamuk yağı ve diğer malzemelerle bir araya getirilmesinin sonucu olan muhteşem bir lezzet.
- Rize – Mıhlama: Karadeniz denildiğinde akla hamsiden sonra ilk gelen şey muhlama’dır. Yöreye özel tereyağı, yine özel bir peynir ve mısır unu ile yapılan yemeği bölgeye gidipte yemeyen büyük ihtimalle yoktur.
- İzmir – Boyoz: İzmirlilerin vazgeçilmez kahvaltısı olan mayasız yapılan bir hamur işi. Kıymalı, zeytinli, patatesli ve ıspanaklı versiyonları yapılsa da taze ve sade olan hali en güzel halidir. Yanına bir de haşlanmış yumurta ve çay ile mütevazi ama harika bir kahvaltı imkanı sunar.
Türkiye’nin Gurme Lezzetleriyle Meşhur Şehirleri
Türk mutfağı lezzetleriyle dünyanın sayılı mutfaklarından biridir. Dört bir yanında, birbirinden farklı lezzetlerin bulunduğu Türkiye’nin bazı şehirleri bu konuda öne çıkmaktadır. Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip illeri şunlardır;
- İzmir: Zeytinyağlılar, lokma, kumru, revani, keşkek, boyoz, şevketi bostan, zerde, izmir köftesi ve sura.
- Gaziantep: Birçok çeşidi olan kebapları, lahmacun, beyran, yuvalama lezzetleri ile bilinen şehrin tatlıları olan katmer ve baklava ise, adeta bir dünya markasıdır.
- Hatay: Humus, süzme yoğurt, kekik salatası, abugannuş, cevizli biber gibi mezeler. Fırında güveç, tepsi ve kağıt kebabı, içli köfte ve tabii ki meşhur tatlısı künefe.
- Trabzon: Karalahana ile yapılan yemekler, akçaabat köftesi, trabzon pidesi, sarma, laz böreği, hamsinin kırk çeşidi ve kuymak ya da diğer adıyla muhlama, Türkiye’nin en meşhur lezzeti listesine en üstlerden girmektedir.
- Kayseri: Sucuk ve pastırma en önemli lezzetleri olarak öne çıkar. En önemli lezzeti ise 36 farklı çeşidinin yapıldığı mantıdır.
- Edirne: Edirne ciğeri ile meşhur olan şehirde ayrıca, akıtma, kulaç, katmer, yoğurtlu kulak, malika, göbete gibi lezzetlerde bilinmektedir.
Türkiye mutfak diyince, dünyada sayılı mutfaklar arasındadır. Türk mutfağının en önemli özelliği ise, farklı kültürlerin birleşimi olmasının etkisiyle her yerinde farklı lezzetlerle donanmasıdır. Mutfak konusunda tek bir tarz ve duruşu yoktur. Türkiye içinde belli başlı lezzetleri ve belli başlı şehirlerin bilgilerini paylaştık. Ancak bilinmelidir ki; Türkiye’nin neresine giderseniz gidin sizleri şaşırtacak bir lezzet karşınıza mutlaka çıkacaktır.